Manastirea & Pestera Polovragi

 Manastirea Polovragi
Este o mănăstire de maici cu hramul Adormirea Maicii Domnului, monument arhitectonic din Țara Românească de secol al XVII-lea. Complexul mănăstiresc Polovragi este amplasat la poalele muntelui Piatra Polovragilor în apropierea Cheilor Oltețului, la marginea localității Polovragi din județul Gorj. Este aproape de Peștera Polovragi, pe care a și administrat-o timp de 300 de ani.
Manastirea este construită în stilul bizantin si a fost ctitorita intre anii 1504-1505 de Radu Comisul si  Patru Spatarul  fiii marelui boier Danciu Zamona.In 1629,in timpul domnitorului Alexandru Ilies, manastirea intra in posesia  banului Craiovei  Paraianu Milescu .Cu  ajutorul domnitorului Matei  Basarab, Danciu Paraianu reface asezamantul  in 1643 iar  Sfantul Constantin Brancoveanu, adauga pridvorul, clopotnita si  zidul de incinta .


















Pestera Polovragi
Pestera Polovragi se gaseste pe teritoriul comunei Polovragi, intre localitatile Horezu si Baia de Fier, judetul Gorj, Oltenia, Romania. Accesul la pestera se face de la Manastirea Polovragi, pe un drum forestier de aproximativ 1 km. Intrarea in pestera se afla in Cheile Oltetului, deasupra raului ce desparte Muntii Capatana de Muntii Parang. Pestera are o lungime (pana in prezent cercetata) de 11 km. Traseul vizitabil pentru turisti este de aprox. 800m. Acest traseu este partial iluminat.
Program de vizitare: de miercuri pana duminica, intre orele 10-17, luni si marti pestera este inchisa. Situata la o altitudine de 670 m, pestera a fost locuita in neolitic. In zona s-au gasit si vestigii de pe vremea dacilor, care au alimentat unele legende. In prezent, pestera este locuita de o colonie de 300 de lilieci
Apa, care picura in continuu de pe tavanul pesterii, formeaza stalactite si stalacmite, iar argila pe care calcati e deseori alunecoasa. Hazardul si timpul au dus la aparitia unor formatiuni calacaroase bizare, care au primit apoi nume poetice: Nuferii, Scaunul lui Zalmoxis, Calugaru. Pestera Polovragi a mai purtat si numele de Pestera lui Pahomie.















Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Valea Şuşiţei Seci-Gorj

Pesteri in Podisul Mehedinti

Valea Cernei-Jud. Valcea