Cheile Motru Sec si Pestera Lazului

Cheile Motru Sec au fost sapate de apele raului Motru Sec si se intind pe o lungime de cca. 2 km. Intrarea in chei se face odata cu terminarea satului si tin pana in zona numita ,,La Vanturis". Peretii cheilor sunt acoperiti cu vegetatie diversa (tufe de liliac, aluni, frasini, fagi etc.) si adapostesc numeroase pesteri si avene. 
Natura, prin puterea ei,  si-a dovedit inca odata mareata ei imaginatie creativa, facand din zona Motru Sec un adevarat obiectiv turistic. Astfel, zona beneficiaza de un bogat potential turistic, bucurand ochiul trecatorului cu relieful sau creat pe rocile calcaroase, cu pesterile si avenele sale, chei si izvoare reci. 















       Pestera Lazului -situata pe malul drept al raului Motru Sec, la baza masivului Sohodoale. Loc de adapost pentru omul primitiv, a fost explorata pentru prima data, in anul 1928, de catre biospeologii francezi Chappuis si R. Jeannel, mai apoi a fost cartata pe o lungime de 2,2 Km de Marcian Bleahu si V. Decu (in anul 1961), iar din anul 1977 pestera este administrata de cercul speologic  Focul Viu, care au cartat noi galerii ducand lungimea pesterii pana la 3201 m.
       Pestera este situata la altitudinea de 370 m si este situat la 1 metru peste talvegul raului. Analizand urmele lasate de apa pe tavanul pesterii, si tinand cont de pozitionarea acesteia se poate lua in considerare o legatura intre pestera Lazului si Pestera Aven din Sohodoalele Mici (pestera lui Arion Arjocu).
        Pestera este usor de vizitat, necesita minimul de echipament speologic, insa atentie, in perioadele cu ploi excedentare exista riscul de a ramane blocati in pestera.










Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Valea Cernei-Jud. Valcea

Valea Şuşiţei Seci-Gorj

Pesteri in Podisul Mehedinti