Baia de Fier si Pestera Muierilor

      Baia de Fier este o comună din judetul Gorj, Oltenia , Romania. Comuna este întinsă pe albia raului Galbenul, fiind mărginită în partea de est de raul Oltet.Grafitul este exploatat din singura mină de grafit de pe teritoriul României.
         Denumirea comunei provine de la exploatare primitivă a minereului de fier, care era purificat cu ajutorul apei ce era dirijată în gropi mari săpate în pământ și în care se punea minereul de fier. Pe teritoriul acestei au fost decoperit morminte ale soldaților romani ce păzeau drumul construit de romani la poalele munților Parâng, și care ajungea la Castrul Roman zidit din Târgu-Jiu.

    Peștera Muierilor (sau Peștera Muierii) se află în comuna Baia de Fier, jud. Gorj, pe teritoriul Depresiunii Getice a Olteniei. Peștera a fost sculptată în calcarele mezozoice de pe marginea sudică a Masivului Parâng, de către râul Galbenul. Cu o istorie foarte bogata, peștera în timpuri străvechi a adăpostit în timpul războaielor, când bărbații plecau la lupte, foarte mulți copii și femei, de unde i se trage și numele. Este prima peșteră electrificată din România.
      Peștera are o lungime de aproximativ 7.000 de metri dispusă în 4 niveluri. Nivelul inferior constituie rezervația speologica împartita in doua sectoare: sectorul de nord (1.500m) și sectorul de sud (880m). La 40 de metri inălțime se afla etajul superior amenajat pentru turiști cu o lungime de 573 m, ajunge până la lungimea de 1.228 de metri o rețea de diverticule foarte greu accesibilă,dar se incearca sa se faca astfel incat accesibilitatea sa fie mult mai mare si mai usoara.
       Adevaratele atracții ale peșterii sunt Domul Mic, care are un aspect asemănător unei cupole gotice format prin precipitarea milenară a calcitei. Celelalte încaperii sunt Sala Altarului, Valul Altarului, Amvonul,Candelabrul Mare și imaginea Stâncii Insângerate denumită datorită scurgerilor oxidului de fier. În Cupola inaltă de 17 m întâlnim o colonie de lilieci.
    Alte câteva atracții sunt Vălul Muierii, Bazinele Mari, Cascadele împietrite, Dantela de Piatră, Poarta, Sala cu Guano, Sala Turcului. În Galeria Urșilor a fost găsit un adevărat cimitir de resturi scheletice de urși, lei, hiene, vulpi, lupi, capre sălbatice și mistreți. În Sala Musteriana au fost descoperite foarte multe obiecte aparținând culturilor cu mult înaintea erei noastre. De asemenea, în 1952 au fost descoperite și fragmente de oase provenind, foarte probabil, de la trei indivizi diferiți. Fragmentele de craniu aparținând unui individ de sex feminin au fost recent datate de către cercetători ca având o vechime de aproximativ 30.000 ani.
          În Peștera Muierilor s-au descoperit urși de cavernă complet pietrificați. 
sursa: http://ro.wikipedia.org/wiki/Pe%C8%99tera_Muierilor































































Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Valea Şuşiţei Seci-Gorj

Pesteri in Podisul Mehedinti

Valea Cernei-Jud. Valcea